Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Faszerowana Dynia Piżmowa

W poszukiwaniu nowych przepisów, na stronie Pinterest znalazłam wiele wspaniałych przepisów, ale jeden z nich zaskoczył mnie najbardziej. Jest to przepis na dynie piżmową nadziewaną mięsem mielonym. W oryginalnym przepisie nie było niektórych składników, więc sama sobie zmodyfikowałam pod swój smak i gust. Pomysłem wziętym z Pinterest jest sama dynia, którą uwielbiam. Może wydawać się inaczej, jednakże sam przepis nie jest czasochłonny i jest bardzo prosty do zrobienia. Wszystkie składniki są jak najbardziej zgodne z zasadami Slimming World jeśli użyjemy fry light, a także jeśli nasze mięso mielone będzie miało nie więcej niż 5% tłuszczu. Jeżeli zamiast fry light użyjemy oliwy, wtedy musimy zaliczyć to do naszych grzeszków :)

Składniki:

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 250g mięsa mielonego wołowego ( u mnie mięso o niskiej zawartości tłuszczu do 5%, ponieważ stosuję się do zasad Slimming World)

  • 1 papryczka chilli

  • 2 dynie piżmowe

  • 2 liścia laurowe

  • 2 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 papryka (dowolnego koloru)

  • ok 8 łyżek passaty pomidorowej

  • ½ szklanki suchego ryżu ( ja użyłam Basmati)

  • garść zielonej pietruszki

  • sól, pieprz

  • fry light ( może być oliwa)

 

Wykonanie:

 

Rozgrzać piekarnik do 200º (mój piekarnik z termoobiegiem) Dynie należy umyć, przekroić wzdłuż, wyjąć nasiona i wykroić środek dyni, tyle aby zmieścił nam się farsz. Wykrojone resztki dyni będą nam potrzebne. Następnie spryskać fry light (można ewentualnie posmarować łyżka oliwy), posolić i popieprzyć. Ułozyć dynie na blaszce wsześniej wyłożonej folią aluminiowa (środkiem w dół, wtedy dynia wypuści troszke soków) wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 30-45 min, sprawdzając czy dynia jest miękka. Następnie wyjąć dynie, aby trochę nam odparowała. Spryskać patelnie fry light lub dodać łyzkę oliwy podsmażyć cebule, czosnek dodać mięso mielone, przyprawy i chilli. Po kilku minutach dodać drobno pokrojone pieczarki, papryke i pozostałą część drobno pokrojonej dyni. Dodać passate pomidorową i na sam koniec garść pietruszki zielonej. Ugotować w osobnym garnku ryż wg instrukcji na opakowaniu, i dodać do naszej mieszanki mięsno-warzywnej. Dobrze wymieszać i nafaszerować nasze dynie. Posypać delikatnie serem żółtym (u mnie ser o niskiej zawartości tłuszczu), wstawić do nagrzanego piekarnika do momentu az rozpuści nam sie ser. Jeśli nie dajemy sera można zapiekać ok. 10 minut. Świetnie smakuje z lekką sałatką. Smacznego.

 


 


wtorek, 20 maja 2014, justyna_london

Polecane wpisy