Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Red Velvet

Kolejną moją propozycja jest amerykański Sernik Red Velvet. To ciasto jest bardzo pyszne, owszem jest słodkie, ale....warte upieczenia i delektowania się jego smakiem. Przyznam szczerze, że do robienia tego ciasta przygotowywalam się dwa tygodnie. Wiedziałam, że chcę upiec Red Velvet, ale może chciałabym zrobić w formie sernika. Znalazłam na jednym z amerykańskich blogów ten właśnie sernik i od razu wiedziałam że to jest właśnie TO!!!. Prawdą jest, że jest to dość czasochłonne do zrobienia ciasto, ale smakiem powalił mnie na kolana, więc na pewno do niego wrócę.

Składniki na masę serową:

  • 600 gram serka typu philadelphia

  • ¾  szklanki cukru

  • ½  łyżeczki startej skórki z cytryny

  • ½  łyżki soku z cytryny

  • ¼  łyżeczki soli

  • 2 duże jajka

  • ½  szklanki kwaśnej śmietany

 

Składniki na ciasto:

  • 2½ szklanki mąki

  • 1½ szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 1½  szklanki oleju roślinnego

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki czerwonego barwnika do ciast

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

  • 1 łyżeczka octu

 

Składniki na krem:

  • 340gram miękkiego serka typu philadelphia

  • 340gram miękkiego masła

  • 1½ łyżeczki olejku waniliowego

  • 3 szklanki cukru pudru

 

Wykonanie masy serowej:

Rozgrzać piekarnik do 165°. Na tym etapie będą nam potrzebne dwie blaszki o różnyh rozmiarach, jednak musimy pamiętać o tym, aby jedna blaszka zmieściła się w druga. Ja użyłam blaszki okragłej a większą mam prostokatną. Większą blaszkę wypełniamy do połowy wodą i wkładamy do piekarnika, aby woda sie zagotowała. Można ten proces skrócić i zagrzać wodę w czajniku, następnie wlać wrzątek do większej blachy. W głębokiej misce należy zmiksować serek, następnie dodawać powoli nasz cukier, skórkę a także sok z cytryny. Dodać sól i pojedyńczo jajka, ciągle miksujac. Na końcu wlać kwaśną śmietane i miksowac jeszcze przez chwile. Z papieru do wypieków wyciać okrąg i ułożyć na spodzie blaszki. Naszą blaszkę w której będzie się robiła masa serowa należy owinać od spodu dokładnie folią aluminiową, ponieważ nasz sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej i nie chcemy przecież aby od spodu wlewała nam sie woda. Ja osobiście bardzo dokładnie owijam spód i tak mniej więcej 3/4 wysokości blaszki. Na przygotowaną powierzchnie wlewamy mase serową, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 45min do momentu kiedy zauważymy, że sernik dobrze sie zsiadł. Wyjmujemy z piekarnika, z kąpieli wodnej i zostawiamy na ok 30min, aby delikatnie odparował. Następnie otwieramy blaszkę i wkładamy masę serową do lodowki na całą noc aby dobrze była schłodzona. Rano należy owinać masę serową plastikową folią i włożyć do zamrażalki aby sernik się zamroził.

 

Wykonanie ciasta:

Rozgrzać piekarnik do 165°. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sode, kakao a także sól. Do kolejnej miski wbić jajka, olej, maślankę, czerwony barwnik, olejek waniliowy i ocet. Wszystkie mokre składniki zmiksować i dodać nasze suche składniki. Wszystko razem miksować do osiagnięcia puszystej masy ok. 2-3minut. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i podzielić mase na dwie części. Z powstałej masy musimy upiec dwa ciasta. Pieczemy ok 25min do tzn suchego patyczka. Proces ten sam powtarzamy z drugim ciastem. Do wykonania całego ciasta potrzebne nam będą przynajmniej dwie okragłe blachy tego samego rozmiaru. Po upieczeniu i wystudzeniu dwóch ciast czas na przygotowanie kremu.


Wykonanie kremu:

Do miski wkładamy nasz serek, masło i olejek waniliowy. Wszystko miksujemy na jednolita mase i dodajemy nasz cukier puder. Miksujemy jeszcze ok 7 minut. Wyjmujemy z zamrażalki mase serową. Pierwszy biszkopt układamy na stojaku do ciasta, delikatnie kładziemy masę serową, wcześniej odwinięta z naszej folii plastikowej i na sernik układamy kolejny biszkopt. Całość dekorujemy naszym kremem i dowolnie przyzdabiamy. U mnie do dekoracji użyłam suszone płatki malinowe. Masę serową należy wyjąć z zamrażalki ok 30 min przed spożyciem. Wtedy też ciasto najlepiej będzie nam się kroić.

 

 

 


 

 


 



niedziela, 29 czerwca 2014, justyna_london

Polecane wpisy