Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Marchewkowe Cupcakes

Na sam początek muszę zaznaczyć, że uwielbiam marchewke :) Używam to warzywo po prostu do wszystkich potraw, a także uwielbiam smak marchewki i różnych innych przypraw w słodkościach. Wkrótce ma moim blogu pojawią się nowe pomysły marchewkowe, a póki co stworzyłam marchewkowe cupcakes. Zawsze jak wychodze do restauracji, kawiarni czy jakiegokolwiek innego miejsca na kawe lub obiad to zawsze na deser zamawiam Ciasto Marchewkowe, Muffinki Marchewkowe itp. Przepis zaczerpnęłam od Jamie Oliver, z lekką zmianą …... Najbardziej nie lubię suchych ciast, dlatego staram się unikać robienia tego tupu deserów. Będąc na Slimming World oczywiście taki mały cupcake to bomba, ale od czasu do czasu nie odmawiam sobie słodkości, tymbardziej że desery powstają u mnie bardzo często. Tzw ciasta na niedziele :) Pamiętam moja mama zawsze piekła ciasta na każdą niedziele, ponieważ zawsze ktoś się pojawiał u nas w domu. Więc tradycję trzeba podtrzymywać, pomimo tego że odżywiam się bardzo zdrowo. Jeśli chodzi o moje marchewkowe cupcakes są one bardzo miękkie, z dodatkiem orzechów, intensywnych przypraw, są po prostu przepyszne i bardzo wilgotne w środku.

Składniki:

 

  • 125 gram miękkiego brązowego cukru

  • 125 ml oleju słonecznikowego

  • 2 jajka

  • 225 gram mąki

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • ½ łyżeczki mielonego żeńszenia

  • ½ łyżeczki sody

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • starta skórka z pomarańczy

  • 200 gram startej na cienkich oczkach marchewki

  • 75 gram orzechów włoskich ( ja zawsze ścieram orzechy na tarce)

  • 226 gram serka typu philadelphia

  • 120 gram masła

  • 3 szklanki cukru pudru

  • 1 łyżka syropu klonowego

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

 

Wykonanie:

 

Na samym  początku należy rozgrzać piekarnik do 200º, następnie do miski wsypać brązowe cukier, wlać olej i dodać jajka. Wszystko razem miksować mikserem kilka minut do momentu połączenia się składników. Następnie dodać mąkę, przyprawy, sode, proszek do pieczenia skórkę z pomarańczy, szczyptę soli. Wszystko dobrze wymiksować. Na sam koniec dodajemy startą na cieniutkich oczkach marchewkę a także orzechy. Wymieszać dokładnie ( do tego procesu zawsze używam drewnianej łyżki ).Blaszkę do pieczenia muffinek wykłożyć papierem do cupcakes lub muffinek i każdą wypełnić ok ¾ pojemności powstałego mixu. Zazwyczaj wychodzi mi ok 16 cupcakes. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25min do tzw suchego patyczka. Należy pamiętać że cupcakes i tak będą bardzo wigotne w środku. Po upieczeniu należy wyjąć blachę i naturalnie wystudzić. Gdy cupcakes są już wystudzone czas na zrobienie kremu, który jest poprostu boski!!! Do miski włożyć nasz serek i masło, wszystko razem wymiksować i dodawać stopniowo cukier puder. Jak nasze składniki się połączą dodać olejek waniliowy i syrop klonowy. Wymieszać raz jeszcze i mamy gotowy krem. Cupcakes należy udekorować kremem w zależności od naszego gustu. Ja dodatkowo pozwoliłam sobie udekorować moje cupcakes w malutkie marchewki, które sama zrobiłam :) Nie jest to żaden profesjonalizm, ale odrobina fantazji narodziła się w mojej głowie

 

 


 




niedziela, 24 sierpnia 2014, justyna_london

Polecane wpisy