Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ryżowy pudding z owocami

Często w naszym domu zdarza się tak, że nagle wpadają niezapowiadani goście. Tak po prostu na kawe, lub mamy ich zaplanowany przyjazd na obiad. Wtedy dużo czasu spędzamy w kuchni, aby dopiąć wszystko na ostatni guzik. Przy zapowiedzianych gościach na obiad, najwięcej uwagi poświęcamy na głównym posiłku czyli na obiedzie. A co z deserem? Często jest tak, że pozostaje nam bardzo mało czasu na ten przysmak. Ja dzisiaj pozwolę sobie przedstawić wam szybki deser, bez pieczenia, który jest zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu. Dla mnie jest idealny!!! U Anglików w domu, bardzo często możemy spodziewać się ryżowego puddingu na deser, zwłaszcza, jeśli zostaniemy zaproszeni tutaj do nich do domu na obiad. Wybór owoców, jest indywidualny, ja najbardziej lubie podawać z borówkami, wiśniami lub truskawkami i dużą ilością cynamonu. Ponieważ jak już zapewne czytelnicy mojego bloga wiedzą, kocham Slimming World, dlatego dla mnie opcja nawet codziennego jedzenia ryżowego puddingu jest jak najbardziej idealna. Ponieważ jest to opcja bez żadnych grzeszków, więc ktokolwiek stosuje Slimming World, może ten deser jeść naokrągło. :) Przepis jest zrobiony z bardzo lekkich składników. Używam słodzika zamiast cukru, i gotuje ryż na wodzie zamiast na mleku i dlatego deser jest super lekki. Można ugotować ryż na mleku zwykłym lub np. kokosowym, lub również innym smakowym, wszystko zależy od naszego podniebienia.

Składniki:

 

  • 1 szklanka ryżu do puddingu

  • ok 0,5 wody ( lub mleka o dowolnym smaku)

  • duża szczypta gałki muszkatałowej

  • Słodzik do smaku ( lub cukier, jeśli nie stosujesz Slimming World)

  • 1 łyżeczka cynamonu ( w zależności jak bardzo lubisz cynamon, można dodać więcej lub mniej)

  • 4 łyżeczki olejku waniliowego

  • 1 dowolny jogurt owocowy ( ja użyłam beztłuszczowego jogurtu Muller o smaku truskawkowym ) owoce wg własnego uznania

 

Wykonanie:

 

Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy wodą lub mlekiem zwykłym lub smakowym, dodajemy słodzik lub cukiem, gałkę muszkatałową, cynamon i olejek waniliowy. Gdy woda się zagotuje przymniejszamy nasz palnik, przykrywamy pokrywką i co kilka minut mieszamy. Czas gotowania ryżu to ok 15 minut. Jak ryż będzie gotowy, pozwalamy by sobie spokojnie wystygł i następnie dodajemy nasz ulubiony smakowy jogurt, można również dodać owoce, i wymieszać wszystko razem, lub poukładać owoce na puddingu.

Życzę smacznego.

 


 

 

Lekkie desery bez piekarnika vol 2




poniedziałek, 25 sierpnia 2014, justyna_london

Polecane wpisy

Komentarze
2014/08/29 16:40:56
Bardzo lubię ryżowe puddingi, choć bardziej na podwieczorek niż na deser po obiedzie :)