Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekany kurczak z dynią piżmową i porem

Kolejnym pomysłem na doskonały obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Odżywniając się według zasad Slimming World z dnia na dzien odkrywam coraz to lepsze pomysły na Nasze obiadki. Pomysł na ten obiad zaczerpnęłam z pewnego obcojęzycznego forum. Najważniejsze że mąż uwielbia to co ugotuje i tak naprawde on jest pierwszą osobą, która wszystkiego próbuje, no chyba że robie sea food, wtedy nie mam co liczyć na jego opinię. Zapraszam do próbowania i komentowania moich potraw.

Składniki:

  • 6 podudzi lub pałeczek z kurczaka

  • 3 duże pory

  • 1 dynia piżmowa

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • Świeża pietruszka

  • Świeży tymianek

  • 1 liść laurowy

  • 1 papryczka chilli

  • Sól, pieprz, czerwona papryka

  • Ok 500 ml wywaru z kurczaka

  • Fry light lub oliwa

 

Wykonanie:

 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy fry light lub oliwe. Z kurczaka zdejmujemy skórę i wkładamy na patelnie razem z poszatkowaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem, chilli a także z naszymi przyprawami. Smażymy do momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Aby mięso nam się nie przypalało i było soczyste, należy podlewać wywarem z kurczaka. Gdy kurczak będzie już prawie miękki dodajemy naszą dynię piżmową pokrojoną w kostkę i dalej smażymy. Pod sam koniec dodajemy nasze pory ( tylko białą część), które wcześniej kroimy w paseczki. Gdy wszystko będzie już miękkie dodajemy świeżą pietruszkę i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Naszego kurczaka z warzywami transferujemy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ok 20 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą couscous.

 




czwartek, 07 sierpnia 2014, justyna_london

Polecane wpisy