Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kopytka z dyni piżmowej

Kopytka z dyni piżmowej są ciekawym pomysłem na zrobienie kopytek w innym stylu. W zasadzie pomysł ten znalazłam już kilka miesięcy temu na aplikacji Pinterest, ale dopiero teraz pomysł doczekał się mojego wykonania. Kopytka z dyni piżmowej podałam zamiast gotowanych ziemniaków. Do tego jakieś pyszne mięsko i sałatka. Obiad pyszny i na pewno smak kopytek zaskoczy nie jedno podniebienie, a także pytania ”A co dodałaś że są takie pomarańczowe?”. Tak właśnie zdarzyło się u mnie. W najbliższym czasie mam pomysł na wykonanie takich kopytek, ale z dodatkiem innych kolorowych warzyw – myślałam o buraczkach – i z zachwytem będę patrzyła jak moje kopytka stają się czerwonego koloru. Zapraszam do wypróbowania i skomentowania swoich wrażeń.

Składniki:

 

  • ½ dyni piżmowej obranej ze skóry i wyczyszczonej z ziaren

  • 500 gram mąki np. luksusowej ( lub trochę mniej)

  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu

  • ½ łyżeczki suszonego tymianku

  • ½ łyżeczki soli

 

Wykonanie:

 

Wykonanie naszych kopytek z dyni piżmowej rozpocząć należy od nagrzania piekarnika do temperatury ok. 200°C. Dynię piżmową należy przekroić wzdłuż obrać ze skóry a także oczyścić z nasion. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę ok. 2-3 cm i wkładamy do środka dynię, po czym pieczemy w nagrzanym piekarniku przez. ok. 45 minut, do momentu, kiedy dynia będzie bardzo miękka, ale nie spalona. Następnie wyjmujemy naczynie z pieca i wyjmujemy również naszą dynie na talerz i czekamy aż naturalnie nam się schłodzi. Taką dynie można przygotować sobie dzień wcześniej, jeśli planujemy sobie nasze posiłki z wyprzedzeniem, tak jak ja to robię. Kiedy dynia będzie już dobrze wystudzona rozdrabniamy ją widelcem a następnie wkładamy do miksera i miksujemy przez 2-3 minuty aż zrobi nam się taka papka.

Do powstałej papki z dyni piżmowej dodajemy ok 250 gram mąki, nasze przyprawy i wszystko razem wyrabiamy, pozostałą mąkę dodajemy, jednak w małych ilościach, ponieważ prawdopodobieństwo jest takie, że nie będziemy potrzebować całej pozostałości mąki. Ciasto powinno odrywać nam się delikatnie od ręki. Formujemy sobie kulę, którą później przekrawamy na pół i rolujemy sobie na desce ciasto jak na kopytka i kroimy kopytka ok. 3 cm długości. Powstałe kopytka układamy na desce lub talerzu wcześniej popruszonym mąką, aby kopytka nam się nie poprzyklejały. Na powstałych kopytkach można odbić ślad widelka, lub delikanie je przekłuć. W kolejnym etapie należy zagotować wodę i lekko ja posolić, można dodać łyżkę oleju, aby kopytka nam się nie posklejały. Wrzucamy kopytka do gotującej się wody. Po wypłynięciu kopytek na górę wody, należy gotować je jeszcze ok. 10-15minut. Podawać z sosem np. pieczarkowym lub np. gulaszem wołowym.

 




 

Dynia na słodko i słono

poniedziałek, 29 września 2014, justyna_london

Polecane wpisy