Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś z ziołowymi pure ziemniaczanymi

Łosoś jest chyba najprostrzą rybą w przygotowaniu, a jednocześnie rybą, która ma mnóstwo metod na jej przygotowanie. Będąc na Slimming World, wypróbowałam łososia w wielu odsłonach. Gości ona u mnie na stole bardzo często, ponieważ jest bardzo zdrowa. W tegoroczne święta planuję podać łososia w takiej właśnie postaci i jestem pewna że zachwyci ona wszystkich moich gości. Przepis znalazłam w miesięczniku Slimming World, z którego czerpię mnóstwo zdrowych i niskokalorycznych posiłków. Zapraszam do wspólnego gotowania.

Składniki na rybę i marynatę:

 

  • 4 filety z łososia

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka przyprawy harissa (może być sproszkowana lub ze słoiczka bądź tubki)

  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny

 

Składniki na ziołowe ziemniaki:

 

  • ok. 700 gram ziemniaków

  • 100ml bulionu warzywnego

  • 2 łyżeczki całego kminku

  • Sól i pieprz do smaku

  • 1 garść świeżej kolęndry

  • 1 garść świeżej mięty

  • 4 papryki konserwowe

 

Wykonanie:

 

Na samym początku obieramy i gotujemy ziemniaki, dodając do smaku sól. W czasie gdy nasze ziemniaki się gotują należy przygotować marynatę do ryby. Do miseczki wkładamy czosnek przeciśnięty przez maszynkę lub bardzo drobno pokrojony w kostkę, dodajemymielony kminek, kolendrę, paprykę, przyprawę harissa a także sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy i wkładamy filety z łososia. Delikatnie mieszamy i odkładamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temteratury 200º.

Gdy nasze ziemniaki nam się ugotują, odlewamy z nich wodę i chwilkę odparowywujemy. Przygotowywujemy nasz bulion warzywny, który wlewamy do ziemniaków. Małą patelnię dobrze nagrzewamy na palniku i wsypujemy nasz ziarenka kminku. Chwilkę podpiekamy kminek, aż wydobędziemy z niego najlepszy aromat. Proces ten trwa ok. 1-2minut. Należy pamiętać aby nie spalić kminku, a jedynie delikatnie go podpiec. Gotowy kminek dodajemy do naszych ziemniaków. Następnie kroimy drobno paprykę konserwową, kolendrę, miętę i wszystko dodajemy do ziemniaków i mieszamy.

Blachę wykładamy folią aluminiową, na którą układamy łososia z całą marynatą. Delikatnie przykrywamy folią lub można zrobić z foli tzw. kieszeń i pieczemy łososia w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut.

 




 

Świąteczna rybka

wtorek, 23 grudnia 2014, justyna_london

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/23 08:54:01
łosoś łososiem... ale ja jednak raz w roku pierwszeństwo oddam karpiowi.