Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Penne z sosem dyniowo - parmezanowy

Jeśli lubisz słodkawe sosy do makaronów, to zdecydowanie jest to sos dla ciebie. Sos dyniowo – parmezanowy ma właśnie taki smak, który jest słodki a zarazem ma ogromnie wyczuwalny smak pasmezanu. Przepis ten znalazłam na jednej z moich ulubionych grup związanych ze zdrowym odżywianiem, jakim jest Slimming World. Jedna z dziewczyn Aleksandra podała tam właśnie przepis, używając do tego makaronu spagetti, jednak na tamtą chwilę ja zrobiłam z makaronem penne.

Składniki:

  • ½ kg dyni ( ja użyłam dynię piżmową)

  • 2 ząbki czosnku

  • ¾ łyżeczki mielonego rozmarynu

  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki

  • 200ml bulionu np. warzywnego

  • 2 czubate łyżki serka wiejskiego ( ja użyłam o obniżonej zawartości tłuszczu )

  • 200gram makaronu penne

  • koperek

  • pietruszka

  • 60gram parmezanu

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy rozmarynem a także papryką i pieczemy wraz z czosnkiem do momentu aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu wkładamy dynię do blendera, wlewamy przygotowany bulion a także wsypujemy parmezan. Wszystko razem blentujemy na gładką masę. W osobnym garnku gotujemy makaron z dodatkiem soli. Jak makaron będzie już gotowy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy świeżą natką pietruszki i koperku. Dodatkowo można posypać całość parmezanem. Smacznego

 

 

 

 

 

Wegetariański obiad IV



poniedziałek, 01 grudnia 2014, justyna_london

Polecane wpisy