Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak po meksykańsku z ryżem

Uwielbiam Sliiming World, uwielbiam gotować, i kuchnia jest miejscem w którym czuję się zdecydowanie najlepiej. Gdybym tylko mogła.....spędzałabym w niej całe dnie i noce. Wyszukiwanie w książkach, gazetach, internecie nowych przepisów jest dla mnie totalną frajdą. Później ich gotowanie, zdjęcia i dzielenie się z nimi na blogu to jest to co chce robić. Dzisiejszą potrawę znalazłam w angielskim miesięczniku Slimming World. Jest to przepyszny kurczak po meksykańsku z ryżem. Uwielbiam takie dania. Mając taką świadomość że jadam ile chcę i chudnę? Tak właśnie tak jest. Wystarczy wprowadzić kilka zmian żywieniowych i efekty przychodzą błyskawicznie. Zapraszam wszystkich do wspólnego gotowania.

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki mielonego kminku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka płatków chilli

  • 300gram ryżu basmati

  • 2 czerwone papryki

  • 2 żółte papryki

  • 2 zielone papryki

  • 200gram mrożonego groszku

  • 400gram czerwonej fasolki z puszki

  • 700ml gorącego bulionu z kurczaka

  • Fry light lub kilka łyżek oliwy

  • 1 pęczek pietruszki

 

Wykonanie:

Kurczaka obrać ze skóry i spryskać fry light lub lekko naoliwić. Ja zawsze używam Fry Light, ponieważ jestem na Slimming World. Na dużej patelni obsmażyć kurczaka z dwóch stron, aż będzie dobrze zbrązowiały. Następnie na osobnej patelni podsmażyć cebulę wczesniej pokrojoną w kostkę, dodać czosnek przeciśnięty lub pokrojony w kostkę a także mielony kminek, paprykę słodką i płatki chilli. Smażyć kilka minut i następnie dodać ryż. Wszystko podsmażyć kilka minut, pamiętając o mieszaniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy papryki które należy pokroić w grubsze paski. Układamy kurczaka i wlewamy gorący bulionu. Wszystko przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ok.30-40minut lub do momentu, kiedy nasz kurczak i ryż będą miękkie. Około 10 minut przed końcem dodajemy czerwoną fasolkę i mrożony groszek. Wkładamy ponownie do piekarnika. Przed podaniem dania, należy posypać drobno pokrojoną pietruszką. Życzę wszystkim smacznego!!

 




 

Niskokaloryczny styczeń

sobota, 24 stycznia 2015, justyna_london

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/24 20:13:29
Wygląda smakowicie
Pozdrawiam

Zapraszam slodkieokruszki.blox.pl
-
2015/01/25 09:52:10
Dziękuje bardzo. Danie jest naprawde bardzo smaczne!!!
-
2015/01/28 15:55:04
A robiłas może kiedyś steki amerykańskie? Poszukuję jakieś dobre przepisy bo będę organizować rodeo steak house ;) Nie ma to jak powitanie Wrocławia w jakis mniej typowy sposób :D