Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Rolada z łososia

I znowu ryba, i znowu łosoś. Uwielbiam łososia chyba pod każdą postacią. Dzisiejszy przepis znalazłam wiele lat temu w internecie. I tak naprawdę nie jestem w stanie powiedzieć od kogo ale było to około cztery lata temu. Będąc na Slimming World lekko go modyfikuję, ale jest tak samo pyszny jak ten oryginalny przepis. Łosoś ten świetnie nadaję się jako przekąska na domową imprezę, ale także jako danie podawane na Święta, albo np na różnych imprezach okolicznościowych. Tym oto przepisem chciałabym dołączyć do akcji "Przekąski Sylwestrowe"

Składniki:

  • 250 gram świeżego szpinaku

  • 2 serki Almette (kremowe, naturalne) ( będąc na Slimming World zastąp Almette, serkiem Philadelphia Extra Light)

  • 5 jaj

  • 25gram mąki

  • ok.400gram łososia wędzonego w plastrach ( 2 opakowania )

  • 1 ząbek czosnku

  • Sól, pieprz do smaku

  • Fry light lub łyżka oliwy do smażenia

 

Wykonanie:

Na samym początku myjemy szpinak, kroimy na drobno i podsmażamy na dobrze rozgrzanej i spryskanej Fry Light lub oliwą patelni. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, trochę soli i pieprzu i wszystko smażymy do momentu wyparowania całej wody ze szpinaku i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie białka oddzielamy od żółtek (które będą nam potrzebne w późniejszej fazie), i ubijamy z nich piane na bardzo sztywno. Gdy szpinak będzie już wystudzony, dodajemy go do naszej piany i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy mąkę i żółtka i dalej mieszamy aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°, dużą blaszkę (u mnie blacha o wymiarach 48cmx36cm, która była dołączona do piekarnika przy zakupie) wykładamy pergaminem, delikatnie spryskujemy Fry Light, lub rozsmarowywujemy łyżką oliwy, wykewamy nasze ciasto szpinakowe i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Następnie po upieczeniu wyjmujemy z blachy nasze ciasto i studzimy. Jak ciasto nam wystygnie, smarujemy go serkami almette i układamy na całości plastry łososia. Posypujemy delikatnie pieprzem i zwijamy w rulon owijając całość folią samoprzylegającą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( ja zawsze wkładam na całą noc ). Przed spożyciem kroimy w plastry o dowolnej grubości. Taka oto rolada stanowi świetną przekąskę, nadaje się na każdą imprezę, naprawdę jest smaczna i zdrowa.



 

 

 

Przekąski Sylwestrowe           

 

Wigilia 2014

sobota, 03 stycznia 2015, justyna_london

Polecane wpisy