Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sticky Toffee Pudding --- Angielski Pudding z Daktylami polany sosem toffee

Angielski pudding z sosem toffee znany jest każdej angielskiej rodzinie. Serwowany jest całorocznie, jednak wielu moich angielskich przyjaciół robi go właśnie na Święta. Jest naprawdę słodki ale tak przepyszny, że od czasu do czasu można pozwolić sobie na taki deser do kawy. Przepis ten znalazłam na stronie BBC. Pomimo wielu składników znajdujących się w puddingu jest on bardzo prosty do zrobienia. Do zrobienia puddingu będą nam potrzebne małe pojedyncze foremki porcelanowe, lub normalna okrągła blacha. Zapraszam wszystkich na skosztowanie tego wspaniałego deseru.

Składniki na pudding:

 

  • 225gram całych daktyli wcześniej wypestkowanych

  • 175gram gotującej się wody

  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

  • 175gram mąki

  • 1 łyżeczka sody

  • 2 jajka

  • 85gram miękkiego masła

  • 140gram jasnobrązowego cukru trzcinowego

  • 2 łyżki melasy

  • 100ml mleka

 

Składniki na toffee sos:

 

  • 175gram ciemnobrązowego cukru trzcinowego

  • 50gram masła

  • 225ml śmietany kremówki

  • 1 łyżka melasy

 

Wykonanie puddingu:

 

Na samym początku należy wypestkować i pokroić daktyle w bardzo drobną kostkę. Włożyć do przygotowanej wcześniej miski i zalać gotującą się wodą i dodać olejek waniliowy. Wszystko razem wymieszać widelcem do wytworzenia się papki daktylowej i odstawić na około 30minut. Jeżeli używamy małych foremek to potrzebujemy ich 8-9, możemy również użyć okrągłej blaszki. W pierwszym lub drugim przypadku należy wysmarować foremki/blaszkę masłem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę i sodę razem. W kolejnej misce miksujemy masło i cukier. Po chwili dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania, a także dodajemy melase. Po chwili dodajemy trochę mąki, połowę mleka i ciągle miksując powtarzamy tą czynność do momentu aż mąka i mleko się skończy. Na sam koniec dodajemy naszę papkę daktylową i mieszamy powstałe ciasto drewniana łyżką.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Nasze ciasto rozlewamy do naszych foremek, lub całość wlewamy na okrągłą blachę. Nasz pudding pieczemy ok. 25minut lub do tzn. suchego patyczka.

 

Wykonanie sosu toffee:

 

Do garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy masło a także połowę naszej śmietany kremówki. Wszystko razem podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i cukru. Należy cały czas mieszać, aby nasz składniki się nie przypaliły. Dodajemy melase i mieszamy. Na tym etapie powinniśmy zauważyć, że nasz sos robi się gęściejszy. Garnek zdejmujemy z palnika gazowego i dodajemy pozostałą część śmietany. Dokładnie mieszamy i oto mamy masz przepyszny słodziutki sos.

Pudding zawsze podajemy na ciepło. Jeżeli mamy ochotę zamrozić pudding na inny dzień, należy to zrobić przed upieczeniem. Nasze małe foremki wypełniamy puddingiem i w taki sposób wkładamy do zamrażalki. Później wystarczy tylko wyjąc z zamrażalki na kilkanaście minut przed pieczeniem. Jakość w smaku jest tak samo pyszna. Sos natomiast trzeba przygotować na świeżo przed podaniem.

 

 

 

Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe

 



niedziela, 04 stycznia 2015, justyna_london

Polecane wpisy