Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowy kurczak z chilli

Przeszukując różne stare gazety, książki i linki do stron internetowych natknęłam się ostatnio na taki wiosenny przepis na kurczaka z cytryną i chilli. Pomyślałam, że za okrem jakby nie było mamy przedwiośnie, pora na danie, które będzie początkiem mojej wiosennej kuchni. Dzisiaj przedstawiam danie, które jako wielbicielka Slimming World, jadam bardzo często. Przepis zaczerpnęłam z aplikacji Pinterest.

Składniki:

 

  • 6 podudzi z kurczaka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

  • 1 cebula

  • 250ml bulionu kurczaka

  • 2 łyżeczki mielonej kolendry

  • 2 łyżeczki mielonego kminku

  • 2 łyżeczki mielonego chilli

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • sok z połówki cytryny

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • Fry light lub oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

 

Oczyszczamy podudzia z kurczaka, zdejmujemy skórę, która nie jest nam do niczego potrzebna i wkładamy nasze podudzia do miski, do której dodajemy przeciśnięty czosnek, imbir, pokrojoną w kostkę cebulę a także wszystkie suche przyprawy.

Dużą patelnię spryskujemy fry light, lub dodajemy oliwę z oliwek i bardzo dobrze nagrzewamy. Dodajemy kurczaka, i smażymy z każdej strony do momentu tzw podpieczenia. Następnie dodajemy nasz bulion z kurczaka, sok i skórkę otartą z cytryny. Wszystko razem mieszamy, przymniejszamy palniki i dusimy do momentu aż kurczak będzie miękki. Jężeli jest taka konieczność, to należy dodać trochę więcej bulionu z kurczaka. Przed podaniem można udekorować plasterkami cytryny i posypać swieżą kolendrą.

 


 



wtorek, 17 marca 2015, justyna_london

Polecane wpisy