Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Lekka zupa warzywna z soczewicą

Dzisiaj zapraszam wszystkich na wyjątkową zupę, która stanie się dla was naprawdę najlepszą zupą na świecie. Niby wszystkie składniki wykorzystujemy w naszej kuchni, a jednak połączenie przypraw i warzyw sprawia, że jej smak jest niepowtarzalny. Prawda jest taka, że każdy kto stosuje się do zasad Slimming World zasmakował tą zupę niejednokrotnie. W naszym języku nazywa się Speed Soup. Przepis zaczerpnęłam z forum o Slimming World z niewielkim dodatkiem moich składników. Zaletą tej zupy oprócz smaku, jest szybkość jej przygotowania. Więc w sam raz pasuje dla bardzo zapracowanych osób. Zapraszam do posmakowania jej razem ze mną.

Składniki:

 

  • 1 puszka mixu fasolek z puszki w zalewie wodnej

  • 1 puszka zielonej soczewicy

  • 2 puszki pomidorów z puszki

  • 1 puszka fasolki w zalewie pomidorowej

  • 1 duża garść czerwonej soczewicy

  • 2 duże pora

  • 1 duża cebula

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 1 zielona papryka

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • Sól, pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka sosu Tabasco

  • mieszanka ziół ( oregano, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn)

  • garść świeżej pietruszki i koperku

  • 1 liść laurowy

  • 2 kostki bulionu z kurczaka

 

Wykonanie:

 

Wykonanie zupy jest bardzo proste i tak naprawdę nie ma osoby, która z tym wyzwaniem sobie nie poradzi. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora a także wszystkie papryki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Następnie dodajemy mix fasolek, pomidory w puszce i zalewamy wodą, około 2 cm ponad poziom warzyw i doprowadzamy do zagotowania się. Następnie dodajemy nasz bulion z kurczaka, liść laurowy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem a także wspomnianymi w składnikach ziołami. W połowie gotowania dodajemy naszą czerwoną i zieloną soczewicę. Jeżeli nie możecie znaleźć soczewicy zielonej z puszki, to można zastąpić normalną suchą soczewicą.

Zupę można doprawić dodatkowo sosem Tabasco, który doda zupie delikanej ostrości. Zupę można zblendować i podawać w formie kremu, lub taką naturalną, którą osobiście bardzo polecam. Posypać koperkiem i pietruszką. Najlepiej smakuje na drugi dzień!!! Zapraszam do wspólnego gotowania.

 



 



sobota, 14 marca 2015, justyna_london

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/14 15:33:00
idealnie energetyczna zupa na to przedwiośnie!