Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z kurczakiem i grzybami

Risotto to wg mnie jedna z najprostrzych i najsmaczniejszych potraw. Można przyrządzić na milion sposobów i tak naprawdę zawsze się udaje. Dzisiaj u mnie Risotto z kurczakiem i dodatkiem grzybów i pieczarek. Genialnie proste i szybkie w przygotowaniu. Przestrzegając zasad zdrowego odżywiania się jakim jest Slimming World, właśnie takie potrawy mogę jeść codziennie, nie martwiąc się o żadne konsekwencję. Przyłącz się do gotowania ze mną...

Składniki:

 

  • 1 pierś z kurczaka

  • 380g suchego risotto

  • 280 gram pieczarek

  • 1 duża garść suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryczka chilli

  • 2 liścia laurowe

  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

  • ok. 1.5l bulionu z kurczaka

  • Fry Light lub łyżka oliwy

 

Wykonanie:

 

Na samym początku należy zalać nasze grzyby wodą i chwilkę podgotować (ok.10 minut). Następnie przygotowywujemy sobie wszystkie składniki, które będą nam potrzebne do naszego dania. Kurczaka i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chilli i nasz czosnek również kroimy w drobną kostkę, pieczarki w cienkie plasterki, podgotowane grzyby odcedzamy przez sito i kroimy w kostkę (wodę, która została nam z ugotowanych grzybów, zawsze używam do risotto, dodaje ona jeszcze lepszego grzybowego posmaku). Przygotowywujemy bulion ok. 1.5 litra, jednak może się okazać że będziemy potrzebowali więcej. Głęboką patelnię spryskujemy Fry Light, lub możemy dodać łyżkę oliwy. Podsmażamy kurczaka, cebulę i czosnek a także dodajemy liść laurowy. Po chwili wsypujemy ryż do risotto i delikatnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość bulionu lub na tym etapie można dodać naszą wodę, która została nam z ugotowanych grzybów. Łączymy pieczarki i grzyby dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie i wszystko razem mieszamy, pamiętając aby podlewać naszą potrawę bulionem. Dusimy tak długo, aż do momentu kiedy risotto będzie miękkie (zazwyczaj proces ten trwa do ok 30 minut). Gotowe risotto można posypaś parmesanem i/lub popruszyć np. świerzą pietruszką.

 

 



 

 

 

 

Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

wtorek, 10 marca 2015, justyna_london

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/11 10:43:56
Pyszne. Pozdrawiam.
-
2015/03/11 20:14:34
Ja dzisiaj zrobiłam swoje pierwsze kaszotto, z którego jestem niesłychanie dumna :)
Twoje danie będzie kolejne w kolejce do wypróbowania :)
-
Gość: jolla, *.telpol.net.pl
2015/09/22 18:53:58
zrobiłam kolejny raz to danie. Jest przepyszne, polecam