Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dorsz po meksykańsku

Dorsz jest rybą znaną chyba każdemu, jednak wciąż filety z dorsza zazwyczaj znajdują się na naszych talerzach posypane z panierką z surówką z kiszonej kapusty. Ja też taka kombinację lubię, jednak czasami warto jest wypróbować ryby w innej postaci. Mam wrażenie że młodsze pokolenie chętnie próbuje nowych, innych smaków. Dzisiejszy pomysł wziął się z angielskiego miesięcznika Slimming World. Dorsz po meksykańsku jest naprawdę pyszny, uwielbiam ją w takiej właśnie postaci i ciężko będzie mi się przestawić na rybkę w panierce.

Składniki:

 

  • 400gram pomidorów w puszce

  • 6 łyżek dowolnego sosu salsa

  • ½ łyżeczki płatków chilli

  • ½ łyżeczki mielonego kminku

  • sól, pieprz do smaku

  • 4 filety z dorsza

  • 25gram kukurydzianej tortilli, lub np. chipsów solonych

  • 25gram startego sera żółtego ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)

  • 350 gram ryżu basmati

 

Wykonanie:

 

Nagrzewamy piekarnik do 220°. Do miski wkładamy pomidory w puszce; jeżeli mamy pomidory w całości to należy je drobno pokroić. Dodajemy sos salsa a także nasze przyprawy: płatki chilli, mielony kminek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i naszą miksturę wlewamy np. do żąroodpornego naczynia po czym układamy na górę filety z dorsza. W osobnej miseczce mieszamy ser zółty razem z pokruszonymi chipsami lub kukurydzianą tortillą i wysypujemy na nasze filety.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, lub do momentu kiedy ryba będzie. miękka a ser ładnie rozpuszczony. Rybę podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem. Życzę wszystkim smacznego.

 




piątek, 22 maja 2015, justyna_london

Polecane wpisy