Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Paprykowo - pomidorowe szaleństwo

Dzisiejszy wstęp będzie bardzo krótki, ponieważ uważam że zbytnio nie muszę przekonywać innych do wypróbowania tego sosu. Każdy z nas gotuje sos pomidorowy, ponieważ używamy go do wielu potraw. Ten, który dzisiaj przygotowałam jest po prostu idealny i doskonale nadaje się dla osób stosujących Slimming World. Przepis znalazłam na aplikacji internetowej Pinterest i tak już nie mogę się z nim rozstać. Grilowana papryka, pomidory i czosnek to składniki z których powstał pyszny sos pomidorowo – paprykowy. Sos ma niesamowity smak grilowanych warzyw, który można podać z wieloma daniami. Nadaje się idealnie jako baza do przeróżnych zup pomidorowych.

Składniki:

 

  • 6 pomidorór

  • 4 papryki

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 liść laurowy

  • Sól, pieprz

  • Garść świeżej bazylii

  • 400ml bulionu z warzyw

  • Fry Light

 

Wykonanie:

 

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°. Papryki kroimy na pół, czyścimy z ziaren i układamy na blaszce do góry grzbietem; pomidory również kroimy na pół i układamy na blaszce do góry. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, ząbki czosnku, delikatnie spryskujemy fry light lub zastępujemy odrobiną oliwy solimy, pieprzymy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu powinniśmy swobodnie zdjąć skórę z papryki a także pomidorów. Jeżeli skóry w dalszym ciągu nie możemy zdjąć, można włożyć ponownie do piekarnika na kilka minut i następnie powtórzyć czynność.

Obrane ze skóry papryki i pomidory, a także czosnek i cebulę włożyć do garnka, dodać garść bazylii, liść laurowy, gorący bulion warzywny a także pieprz i wszystko razem dusić ok. 25minut. Po upływie tego czasu należy odczekać aż sos delikatnie ostygnie i np. ręcznym blenderem wszystko zblendować do uzyskania jednolitej masy. Życzę wszystkim smacznego.

 

 

 


 


 

 



niedziela, 05 lipca 2015, justyna_london

Polecane wpisy