Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wiejskie przysmaki

Uwielbiam potrawy jednogarnkowe, które mają dla mnie trzy podstawowe zasady. 1. Wszystkie składniki przesiąkają swoim aromatem 2. Mam wrażenie, że nie brudzę dużej ilości naczyń 3. Idealne na kolacje ze znajomymi, ponieważ każdy nakłada co chce i ile chce. Te oto trzy zasady wpływają na to, że staram się dość często robić tego typu dania. A na to wszystko idealnie nadaje się jako pyszny obiad wg. zasad Slimming World. Pomysł na wiejskiego kurczaka zaczęrpnięty został z aplikacji Pinterest.

Składniki:


  • 1kg podudzi z kurczaka

  • 1 łyżeczka płatków chilli

  • 2 cukinie

  • 700g młodych ziemniaków

  • 6 ząbków czosnku

  • Wyciśnięty sok z jednej cytryny

  • 2 duże cebule

  • 1 garść świeżej pietruszki oraz koperku

  • Kilka listków świeżej bazylii

  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu

  • 800g pomidorków koktajlowych

  • Sól, pieprz

  • 1 szklanka bulionu z kurczaka

  • Fry light lub oliwa do smażenia

 

Wykonanie:


Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Na samym początku należy obrać ziemniaki ze skórki i pokroić na grubsze plastry. Kurczaka obieramy ze skóry (ona na pewno nie będzie nam potrzebna a po co nam dodatkowe kalorie?). Przygotowany kurczak obsmażamy na patelni spryskanej Fry light (lub oliwą) po kilka minut z każdej strony do zbrązowienia. Następnie odkładamy kurczaka do osobnego naczynia i używając tej samej patelni obsmażamy przez kilka minut ziemniaki, tak aby nabrały złotego koloru.
Podczas tego procesu nagrzewamy piekarnik do temperatury 180° i przygotowywujemy kolejne warzywa. Dużą blachę spryskujemy Fry light, układamy pomidory koktajlowe, cebulę pokrojoną w grube paski, cukinie pokrojoną w słupki, ząbki czosnku, dodajemy podsmażone ziemniaki. Na samą górę układamy kurczaka, którego solimy, pieprzymy, posypujemy płatki chilli, dodajemy bazylię, koperek a także dodajemy świeży rozmaryn, sok z cytryny i wszystko zalewamy szklanką gorącego bulionu z kurczaka. Takie oto cudowne danie przykrywamy delikatnie folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką i oto mamy na stole przepyszne danie. Życzę wszystkim smacznego

 




 

wtorek, 07 lipca 2015, justyna_london

Polecane wpisy