Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Razowo i zdrowo

Dzisiejszy wpis jest totalnie obłędnie przepysznym pomysłem, który nie dość że jest prosty to także naprawdę prosty. Dzisiaj będe piekła chleb, razowy chleb. Jest po prostu mega!! Dziękuję Dorocie Świątkowskiej – właścicielce bloga Moje Wypieki od której ten przepis pochodzi. Jak już wspomniałam chleb jest prosty do zrobienia a jaka przyjemność w jego jedzeniu....najbardziej smakuje mi jeszcze ciepły z pysznym masełkiem.....No nic musicie go wypróbować.

Składniki:

 

  • 225g mąki pszennej chlebowej

  • 450g mąki razowej chlebowej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki suchych drożdży

  • 25g miękkiego masła

  • 450ml ciepłej wody

 

Wykonanie:

 

Do sporej miski wsypujemy składniki suche: dwa rodzaje mąki, cukier, sól, drożdże i wszystko razem mieszamy. Dodajemy ciepła wodę a także masło i wszystko razem dokładnie wyrabiamy, aby powstała nam jednolita kula. Składniki są tak odpowiednio dobrane, że jeżeli użyjemy wagi kuchennej i odmieżymy odpowiednią ilość wody, to na pewno ciasto wyjdzie nam idealne.

Po uformowaniu kuli przykrywamy miske ściereczką i odkładamy w ciemne, ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Proces ten trwa około 45minut.

 

 

Ja tutaj chciałam zdradzić swój mały sekret. Aby to ciasto szybciej mi wyrosło podgrzałam piekarnik delikatnie to 50ºC, wyłączyłam i wstawiłam moją miskę z kulą chlebową. Oczywiście ciasto wyrosło mi znacznie szybciej jak również nie straciło na jakości. Jednak wybór należy do każdego z nas.

W trakcie, kiedy ciasto nam wyrasta przygotowywujemy sobie dwie foremki, które należy delikatnie naoliwić a także można posypać np. płatkami owsianymi.

 


Po podwojeniu objętości wyciągamy kulę i delikatnie na stolnicy wyrabiamy ciasto ponownie. Układamy ciasto do dwóch keksówek i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na około 30minut.

 


Ostatni etap to pieczenie. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230º C i pieczemy chlebek przed 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190ºC i pieczemy kolejne 20 minut.

Wyjmujemy chleb z naszych foremek i studzimy na kratce. Jak już wspomniałam wcześniej, idealnie smakuje jak jest ciepły z masełkiem – po prostu niebo w buzi.

Smacznego

 




poniedziałek, 26 października 2015, justyna_london

Polecane wpisy