Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem dyniowy

Dzisiejszym pomysłem jest w zasadzie lekko jesienno – zimowy przysmak, ale wg mnie pogoda za oknami wciąż nas nie rozpieszcza. Szaro, buro i ponuro dlatego przepis będzie ze składnika, który doda troszkę koloru – chodzi mianowicie o dynie. Uwielbiana przez mnóstwo osób, wykorzystywana na różne sposoby. Dzisiaj będzie przepis na dżem z dyni. Wykorzystałam do tego przepisu dynie takie jakie są na zdjęciu, ale robiłam również dżem z dyni piżmowej, który również smakuje doskonale. Bardzo prosty, doskonały jeśli stosujesz się do diety Slimming World. Zazwyczaj serwuję go z różnymi rodzajami naleśników, omletów, można dodawać do chleba. Nasza wyobraźnia nie zna granic. Przepis ten zdobyłam od znajomej Moniki.

Składniki:

 

  • 1 duża dynia

  • 1 galaretka pomarańczowa bez cukru

  • 1 szklanka słodziku

  • sok oraz otarta skórka z jednej cytryny

  • 1 łyżka synamonu lub tzw przyprawy korzennej

 

Wykonanie:

 

Dynię kroimy na kilka części i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º do całkowitej miękkości przez około 40minut. Jeśli dynia jest już miękka wyjmujemy cały miąższ i blendujemy na gładki mus. Przekładamy zblendowany mus do garnka i dodajemy sok i srórke z cytryny, przyprawy i na końcu wsypujemy galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilke podgotowywujemy.

Jeśli ktoś lubi taki mus w bardzo gęstej postaci, można dodać dodatkową galaretkę, jednak nie jest to konieczne. Z podanego przepisu zrobiłam sobie dwa słoiczki dżemu dyniowego na zime.

Dżem wystarczy przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i zagotować słoiczki w wodzie. Następnie przełożyć do góry nogami na blat i pozostawić do wystygnięcia.

Jak wcześniej wspomniałam dżem wykorzystujemy jako dodatek do przeróżnych naleśników, placuszków itp.

 



czwartek, 10 marca 2016, justyna_london

Polecane wpisy