Zakładki:
Przyjazne blogi
Tagi
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
czwartek, 09 października 2014
Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem to jest danie, które w zasadzie odkryłam niedawno. Generalnie risotto same w sobie od czasu do czasu gości u mnie na stole, ale jakoś nigdy nie robiłam z boczkiem i groszkiem. Jest to danie bardzo smaczne o bardzo intensywnym smaku boczku, jest też szybkie do zrobienia i napewno zadowoli niejedno podniebienie. Będąc na Slimming World, co miesiac kupuje magazyny z przepisami i tam właśnie znalazłam przepis na to danie. Mam nadzieje, że wypróbujecie i dacie znać w komentarzu czy wam smakowało, a napewno tak będzie.
piątek, 03 października 2014
Przygotowując steki wołowe w domu, zawsze zastanawiam się jaki przyrządzić sos. I za każdym razem wracam do sosu pieprzowego. Czasami jest on z pieczarkami, a czasami taki prosty zwykły sosik. Często można podawać z domowymi kopytkami lub np z babką ziemniaczaną – smakuje wyśmienicie. Dzisiaj proponuję sos pieprzowy podać ze stekami wołowymi. Poniżej zamieszczam przepis tylko na sos.
poniedziałek, 29 września 2014
Kopytka z dyni piżmowej są ciekawym pomysłem na zrobienie kopytek w innym stylu. W zasadzie pomysł ten znalazłam już kilka miesięcy temu na aplikacji Pinterest, ale dopiero teraz pomysł doczekał się mojego wykonania. Kopytka z dyni piżmowej podałam zamiast gotowanych ziemniaków. Do tego jakieś pyszne mięsko i sałatka. Obiad pyszny i na pewno smak kopytek zaskoczy nie jedno podniebienie, a także pytania ”A co dodałaś że są takie pomarańczowe?”. Tak właśnie zdarzyło się u mnie. W najbliższym czasie mam pomysł na wykonanie takich kopytek, ale z dodatkiem innych kolorowych warzyw – myślałam o buraczkach – i z zachwytem będę patrzyła jak moje kopytka stają się czerwonego koloru. Zapraszam do wypróbowania i skomentowania swoich wrażeń.
środa, 24 września 2014
Jak wiemy ryby są zdrowe a nawet bardzo zdrowe. Moją ulubioną rybą jest pstrąg. Gości on u mnie na stole w każdą Sobote. I tak naprawdę nie wiem czemu Sobota, ale pewnie dlatego ze jestem sobie cały dzień w domu i wymyślam i próbuje nowych potraw. Uwielbiam pstrąga z dodatkiem pieczonych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, ziemniaki do tego pyszna sałatka i obiad jak znalazł - w przygotowaniu bardzo szybki i jak najbardziej dopasowany do Slimming World.
czwartek, 18 września 2014
Myśląc o węgierskich potrawach, pierwszą jaka przychodzi mi na myśl to Csirkepaprikás z Nokedli. Do dzisiaj pamiętam smak tej potrawy......chcąc skopiować trochę węgierską kuchnię, postanowiłam że i ja dołączę do akcji Festiwal Kuchni Węgierskiej. Sos co prawda jest kaloryczny, bo jakby nie było i śmietana i mąka, jednak raz na czas nawet i ja pozwalam sobie na takie rarytasy. Warto czasami podjeść sobie coś kalorycznego ale jakże pysznego. Kolega z którym pracuję jest Węgrem, i kiedy powiedziałam mu o akcji kulinarnej, coś typowo węgierskiego ( ja juz miałam na myśli to danie ) jego odpowiedzią było: Paprykarz z Nokedli. Na mojej twarzy pojawił się uśmiech bo myśleliśmy o tych samych potrawach. Więc postanowiłam wrócić do domu i raz dwa zabierać się za przygotowywanie. Na drugi dzień zaniosłam do pracy lunch. Po spróbowaniu przez mojego przyjaciela stwierdził, że on juz nie musi jeździć do domu i czekać aż mama przygotuje mu jego ulubioną potrawę, bo zawsze może poprosić mnie o przygotowanie. Na mojej twarzy pojawił się uśmiech :) bo jakby nie było miło jest usłyszeć taki komentarz od przyjaciela, który jakby nie było jest rodowitym Węgrem. Jak to przyjaciel stwierdził, jest masa różnych potraw, jednak wg niego chyba najbardziej tradycyjną jest właśnie drobiowy paprykarz z nokedli.
niedziela, 07 września 2014
Jajka Benedykta są przepysznym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Trzeba troszkę poświęcić nasz czas na przygotowanie nie tyle jajek ale sosu holenderskiegi. Można pójść na łatwizne i kupić gotowy sos, ale po co? Sukcesem jest zrobienie tego sosu od podstaw w domu. Słyszałam od wielu Szefów kuchni, że jak robi się sos samemu za pierwszym razem, to może nam nie wyjść. Ja podjęłam się wyzwania i zrobiłam podstawowy sos holenderski i wyszedł znakomicie. W Londynie, gdzie zamieszkuję w każdej kawiarnianej karcie dań zaraz obok tradycyjnego Full English Breakfast znajdziemy Egg Benedict. Anglicy uwielbiają takie śniadania. Podawane jest ono na angielskim muffin z plasterkami szynki lub grilowanego bekonu, jajkiem gotowanym na wodzie z octem i wszystko polane jest sosem holenderskim. Tym oto pomysłem chciałabym się dołaczyć do akcji Śniadanie z Jajem.
środa, 03 września 2014
Muffiny z jajkiem są świetnym pomysłem na bardzo szybkie a zarazem inne śniadanie. Szczerze przyznam, że kiedyś takie śniadania jadałam często i jakoś naszło mnie na myśl co jeszcze można przygotować z jajek i przypomniałam sobie o moich myffinkach :) Będąc na Slimming World, wciąż mogę cieszyć się smakiem chleba (oczywiście odpowiedniego i w rozsądnych ilościach), co spotęgowało że dawno temu zaczęłam poszukiwać na internecie ciekawych potraw z jajek. Poniższy przepis wzięłam z pewnej aplikacji internetowej znanej pod nazwą Pinterest. Mają tam masę przepisów, które zazwyczaj w jakiś sposób modyfikuje, na tyle ile się da. Do zrobienia jajecznych muffinów potrzebujemy wsumie jajka, szynka (lub inna wędlina, blacha do pieczenia muffinów ( próbowałam wykonać to w silikonowych foremkach, jednak to nie to samo.
wtorek, 02 września 2014
Z omletem bywa tak, że można dodać jakiekolwiek dodatki jakie mamy w lodówce. Często jest on alternatywą na pyszne śniadanie, kiedy mamy kilka warzyw z których nie wiemy co zrobić a często jest tak, że wyrzucamy dobre jedzenie do śmieci. Ja nigdy tego nie robię, bo wiem że zawsze z niczego może powstać coś. Potrawy z jajek są częstym gościem u mnie, bo stosując sie do zasad zdrowego odżywiania jakim jest Slimming World, mogę z jajek stworzyć masę śniadaniowych potraw i nie tylko. Zapraszam
wtorek, 26 sierpnia 2014
Soczewica jest bardzo lubianym przeze mnie składnikiem, często stosuję ją do zup, potraw, służy mi ona jako zagęstnik do sosów ( to taka alternatywa zamiast mąki ), ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka i błonnika a także szereg różnych witami i minerałów. W połączeniu z ziarenkami CHIA tworzą idealną kombinacje. Chia to tzw hiszpańska szałwia, zawiera bardzo dobre dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, białko, błonnik. W połączeniu tych dwóch składników, wiem że dostarczam mojemu organizmowe zdrowe witaminy i niezbędne minerały. Zazwyczaj nasiona CHIA spotykałam w deserach, jednak czemu nie można ich zastosować do dań głównych? W połączeniu z kurkumą, i innymi rzyprawami tworzą niepowtarzalny smak i aromat. Potrawa z soczewicy i nasion Chia jak najbardziej jest idealna dla osób takich jak ja, które na co dzień stosują Slimming World. Przepis zaczerpnęłam z angielskiego bloga z lekkimi zmianami. Zapraszam
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Często w naszym domu zdarza się tak, że nagle wpadają niezapowiadani goście. Tak po prostu na kawe, lub mamy ich zaplanowany przyjazd na obiad. Wtedy dużo czasu spędzamy w kuchni, aby dopiąć wszystko na ostatni guzik. Przy zapowiedzianych gościach na obiad, najwięcej uwagi poświęcamy na głównym posiłku czyli na obiedzie. A co z deserem? Często jest tak, że pozostaje nam bardzo mało czasu na ten przysmak. Ja dzisiaj pozwolę sobie przedstawić wam szybki deser, bez pieczenia, który jest zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu. Dla mnie jest idealny!!! U Anglików w domu, bardzo często możemy spodziewać się ryżowego puddingu na deser, zwłaszcza, jeśli zostaniemy zaproszeni tutaj do nich do domu na obiad. Wybór owoców, jest indywidualny, ja najbardziej lubie podawać z borówkami, wiśniami lub truskawkami i dużą ilością cynamonu. Ponieważ jak już zapewne czytelnicy mojego bloga wiedzą, kocham Slimming World, dlatego dla mnie opcja nawet codziennego jedzenia ryżowego puddingu jest jak najbardziej idealna. Ponieważ jest to opcja bez żadnych grzeszków, więc ktokolwiek stosuje Slimming World, może ten deser jeść naokrągło. :) Przepis jest zrobiony z bardzo lekkich składników. Używam słodzika zamiast cukru, i gotuje ryż na wodzie zamiast na mleku i dlatego deser jest super lekki. Można ugotować ryż na mleku zwykłym lub np. kokosowym, lub również innym smakowym, wszystko zależy od naszego podniebienia.
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6